Je agenda loopt vol met afspraken en vooral met ‘verplichtingen’. Hierdoor heb je weinig tot geen vrije tijd meer. Je rust te weinig uit en hebt geen tijd voor pure ontspanning.

Wat hierboven staat vermeld vindt veelal zijn oorzaak in het emotioneel betrokken zijn en de hoge eisen die je stelt door je (zelf aangeleerde) normen en waarden. Als je zo emotioneel betrokken bent laat je andere mensen uit sociale overwegingen altijd voor gaan, koste wat het kost. Als hierbij perfectionisme om de hoek komt kijken zal dit alles ook nog eens goed moeten gaan waardoor het veel tijd en aandacht kost. Je kan geen nee zeggen waardoor je veel te veel hooi op je vork neemt. Je houd je aan afspraken uit zorgvuldigheid en uit behoefte aan prettige relaties. Hierdoor vind je het moeilijk om prioriteiten te stellen om te onderzoeken wat je zelf wil.

Herken jij jezelf in bovenstaande?

Heel veel mensen hebben een te volle agenda waardoor ze altijd maar druk, druk zijn. Je kan het druk hebben maar je kunt je ook druk maken!

Enkele tips om meer voor jezelf te gaan zorgen door een minder volle agenda:

  1. Onderzoek eens voor jezelf of dingen écht moeten. Denk jij dat het moet of is het echt grote noodzaak? Als het niet écht direct moet, plan het dan later in en doe het eventueel in etappes.
  2. Plan ook leuke dingen in en niet alleen dingen die ‘moeten’. Hobby’s, ontspanning, eigen tijd,…plan dit ook in, want je zal zien dat er anders al snel iets tussendoor komt. Zet een paar keer per week een kruis in je agenda zodat dit gereserveerd is voor jezelf en wijk hier niet vanaf!
  3. Doe niks ‘even’ tussendoor. Als je agenda al vrij vol is, doe er dan niets meer bij. Ook niet als je een vrije avond echt puur voor jezelf hebt en je beste vriend of vriendin belt je op om langs te komen…zeg dat je nu geen tijd hebt want het is me-time!
  4. Plan het weekend alles in zodat je de week erop precies weet wat je moet of mag doen. Dit geeft meer rust in je dagritme en leef je meer in het nu.
  5. Plan voldoende tijd in voor iedere afspraak en neem voldoende pauzes over de dag heen zodat je in de avond nog energie hebt.

Nu denk je misschien,….dat is egoïstisch, want ik sta graag voor anderen klaar. Vraag jezelf dan eens af of het niet egoïstisch is als je niet voor JEZELF klaarstaat! Inderdaad, zorgen voor jezelf mag echt…

Als je alles in je agenda zet hoef je er ook niet meer bij stil te staan. Dit scheelt een heleboel informatiestress!

Ik wens je succes met plannen en mocht je hier vragen over hebben, laat het maar weten!