Het is voor (hooggevoelige) beelddenkers nog niet zo makkelijk om dingen te ‘blokken’. Dus eigenlijk om echt gefocust en alleen maar met het logische verstand en de daarbij behorende feiten bezig te zijn. Je zou het vast wel kunnen, zelfs prima als het moet, maar veel te veel de focus op je linkerhersenhelft te leggen, wordt het creatieve ingeperkt. Daarnaast leer je het beste door de mogelijkheden van zowel de rechter als de linkerhersenhelft aan te spreken, dus om deze samen te combineren.

Linkerhersenhelft = woorden

Rechterhersenhelft = beelden

Je zal merken als je als hooggevoelige beelddenker verbanden gaat zien, als je gaat begrijpen WAAROM je iets moet leren, je ook makkelijker de leerstof er in kan stampen. Als je wiskundeleraar alleen maar met cijfertjes komt en je formules onder de neus legt als een soort van trukendoos, zal dit weinig tot geen succes bij je hebben. Je snapt namelijk niet waarom je de formules moet kennen, omdat je het grote geheel niet ziet.

download

Tips om beter te leren als hooggevoelige beelddenker:

Na een volle dag leren onthoudt je maar een derde deel van de leerstof! Het duurt gemiddeld 6 weken dat er neurale verbindingen in je hersenen worden gelegd. Om het in je lange termijn geheugen te krijgen is het daarom noodzakelijk om de leerstof telkens te herhalen. Dit kan je beter een aantal keer kort doen, dan veel achter elkaar. Daarnaast is het belangrijk om je beide hersenhelften in te schakelen door om verschillende manieren te leren. Hoe je dat doet lees je hieronder….

Suggesties om met beide hersenhelften te leren en te activeren:

Linkerhersenhelft:

  • Stof doorlezen, leren en herhalen, hardop lezen, de leerstof met iemand bespreken, samenvattingen maken, onderstrepen, memo-blaadjes ophangen met kernwoorden.

Rechterhersenhelft: 

  • Mindmap of schema maken, voorstelling of tekening maken, over het geleerde dromen en fantaseren, een film of foto bekijken over het onderwerp, een presentatie of scriptie maken, iets maken of bouwen.