Je gedachtes en overtuigingen bepalen voor een groot deel hoe jij doet en hoe jij je voelt. Overtuigingen die er op jonge jaren ingeprent zijn kunnen op latere leeftijd veel last bezorgen. Doordat je een bepaald patroon hebt aangeleerd, ga je er automatisch vanuit dat dit dé enige en echte waarheid is. Als je ouder wordt, merk je dat jouw waarheid helaas niet altijd de enige echte waarheid is. Ook een negatieve overtuiging die jij jezelf hebt aangepraat, kan voor veel problemen zorgen. Het kan je zelfbeeld echt schaden! Vaak zorgt een negatieve overtuiging er voor dat jij je gedraagt op een manier die je diep van binnen helemaal niet wil. Het maakt je ongelukkig of het houd je ergens in tegen. Denk maar eens aan een overtuiging als; ‘ik ben verlegen’. Die overtuiging kan er voor zorgen dat je geen contacten durft aan te gaan.

Voorbeeld:

Prikkel: Iemand wil onverwachts op visite komen.

Emotie: Je schrikt!

Gedrag: In de stress schieten, nee zeggen, een smoes verzinnen, een heel verhaal af spelen in je hooft, etc. Zelfs al voel jij je eenzaam!

Overtuiging: ??? (zit ergens opgeslagen)

Je kijkt dus wat je overtuiging/gedachtes hierbij waren. Waarom zeg je eigenlijk nee? Waarom verzin je een smoes? Het antwoord geeft je vaak een overtuiging. Soms is het zoeken naar de exacte inhoud van een overtuiging. Misschien is de overtuiging dat je niet aardig genoeg bent of vind je dat je verlegen bent. Misschien ben je bang dat ze het een rommeltje in je huis vinden.

Reacties HSP:

Iemand die hooggevoelig is heeft vaak even tijd nodig om op onverwachte situaties te reageren. Je moet dan even nadenken en jezelf voorbereiden om te voelen of je wel fit genoeg bent en om te kijken of je niet te druk bent met andere afspraken. Vaak hebben mensen die HSP zijn de overtuiging dat ze moeten opschieten, of iets moeten doen waar ze waarschijnlijk geen zin in hebben. Die overtuiging is niet waar, want je mag rustig de tijd nemen en zelf keuzes maken. De verandering in je gedrag kan dan zijn; ‘ik kom daar nog even op terug’, of je spreekt een andere datum af. Je geeft je grens aan door ‘nee’ te zeggen.

Het is goed om bij jezelf na te gaan wat je automatisch opkomende gedachtes en overtuigingen bij je doen. Wat gebeurt er intrinsiek en welk gedrag ga je tonen? Onderzoek zal je veel kunnen opleveren zodat je meer innerlijke rust krijgt en meer gaat luisteren naar je gevoel in plaats van je gedachtes en overtuigingen.