Hooggevoeligheid en christen zijn, kan dat wel? Deze vraag krijg ik de laatste tijd steeds meer. Gemiddeld 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. Een aantal daarvan willen/kunnen dit niet accepteren omdat ze een bepaalde geloofsovertuiging hebben. Men gaat er vanuit dat het iets spiritueels is en dat het allemaal bovennatuurlijk is. Dat dit gedacht wordt is ook niet zo gek. Helaas zijn er veel coaches en therapeuten die er iets ‘vaags’ van maken. Die behandelen mensen die hooggevoelig (HSP) zijn op een manier die niet bij het christelijk geloof past. Je kan dan denken aan; gevoelig voor een bepaalde maanstand, bepaalde boeddhistische oefeningen, aura en chakra healing. Dit kan voor christenen een drempel zijn om een coach te bezoeken die gespecialiseerd is in hooggevoeligheid.

Mijn mening als christen is, dat hooggevoeligheid iets heel gewoons is en dat je met bepaalde handvatten hier prima mee om kan gaan. Dan ga je dit inzetten als een meerwaarde voor jezelf en de ander. Dit weet ik als ervaringsdeskundige en mijn specialisatie als coach bij hooggevoeligheid (HSP). Kort door de bocht heb je als je hooggevoelig bent als het ware een filter met grote gaten waardoor alles harder binnenkomt dan de gemiddelde mens. Het interne verwerkingsproces duurt langer dan gemiddeld. Je bent veelal fijngevoelig voor emoties van anderen en je kan de sfeer goed aanvoelen. Zo heb je nog meer kenmerken die je hier kan lezen.

Hoogsensitief-spin

Bij hooggevoeligheid gaat het niet om een bovennatuurlijk iets of een bepaalde ‘aandoening’, maar je hebt dan gewoon andere kenmerken die veelal vreemd voor de ander kunnen zijn. Meestal duurt het jaren voordat men er achter komt dat men HSP is. Doordat je ‘anders’ bent kan dit in de loop van de jaren veel stress en zelfs een burn-out opleveren. Dit komt omdat je toch mee moet met de ‘maatschappij’ en je hierdoor jezelf kunt verliezen. Hooggevoeligheid is iets wat je nu eenmaal hebt en zal houden. Je kan er dus voor kiezen om met de meute mee te gaan of je kan er voor kiezen om er mee om te leren gaan!

Ben jij christen en loop jij al jaren met vragen rond die betrekking hebben op (hoog)gevoeligheid en wil je met een coachtraject leren om hiermee om te gaan? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek via onderstaand contactformulier.