Je levensdoel ligt dicht bij alles wat je graag wilde zijn, voelen of ervaren. Het gaat niet om hebben of doen, maar om ZIJN en ervaren!

Het gaat ten eerste niet om iets bepaalds te doen. Ik geef een voorbeeld: Je wilt geen straaljagerpiloot worden (doen) maar het gaat juist hier om de onderliggende ervaring (zijn!). de ene piloot wil het gevoel van vrijheid ervaren, het gaat bij hem dan om de ervaring vrijheid. Een ander vindt het juist fijn om een nieuwe techniek uit te proberen, waarbij het meer om experimenteren gaat met techniek en vernieuwing. Nog een ander wil verschillende landen bezoeken en andere culturen snuiven. Bij hem gaat het juist om het ontdekken, avontuur zoeken en andere culturen leren kennen. Zo zie je maar dat alle 3 de personen dezelfde job willen maar met een andere achterliggende gedachte.

mission

Ten tweede gaat het ook niet om hebben. Veel mensen willen veel geld of een groot huis hebben. Het gaat niet om de spullen, maar om de dingen waar dit voor staat in de vorm van, voelen of ervaren. De ene wil geld hebben om veilig te zijn, de ander om avonturen te beleven en weer een ander om aanzien te werven bij anderen. Een ieder zoekt er een andere uitdaging in.

Als we ons levensdoel tot hebben of doen beperken, kunnen we zwaar teleurgesteld raken als we afgewezen worden voor dat beroep dat we graag zouden willen doen of als we niet voldoende geld verdienen. Als je goed weet welke ZIJNServaring er achter jouw doel zit, zijn je mogelijkheden groter dan alleen dat beroep of het hebben van veel geld.

Stel dat je straaljagerpiloot wilde worden om culturen te gaan ontdekken, dan kan je ook reisleider worden of archeoloog. Je kan het ook als hobby gaan inzetten als je op vakantie bent of boeken gaan lezen over diverse culturen. Zo zijn er nog meer dan genoeg voorbeelden.

Ga eens op zoek naar je eigen zijnsdoelen in het leven:

Het is handig om minimaal 3 en maximaal 5 zijnsdoelen voor jezelf te formuleren. De zijnsdoelen kun je als meetlat gebruiken in je werk, relaties, hobby’s, etc. Kijk altijd goed of je werk, relaties, hobby’s, vakantiedoelen, etc. voldoen aan je zijnsdoelen. Zo niet, dan zal  het je op de lange termijn op kunnen opbreken.