Communicatie is voor de meeste hooggevoelige mensen een punt van aandacht. Dit komt doordat denken en communiceren nu eenmaal anders werkt bij HSP’s. Ik heb al eerder blogs geschreven over de 4 eigenschappen van hooggevoelige mensen. HSP is toe te spitsen op de communicatie. De 4 kenmerken zijn: Sensorische sensitiviteit, Emotionele intensiteit, Diepgaande verwerking en Overprikkeling.

Als hooggevoelige mensen met iemand in gesprek gaan, nemen ze meer waar dan gemiddeld. Ze letten op lichaamstaal en letten op stemgebruik (sensorische sensitiviteit). Men is sterk op de ander gericht, ook op de emoties van de ander (emotioneel intensiteit). Daarnaast wordt alles wat verteld wordt overwogen en vergeleken met de gegeven informatie (diepgaande verwerking). Het intensief deelnemen in het gesprek met alle gebaren, emoties en informatie, kan explosief worden. (overprikkeling).

Als je met lastige mensen te maken hebt waarmee je moet communiceren, kan dit je helemaal opbranden. Denk aan mensen die je kwetsen of zich overal mee bemoeien. Of mensen die grof taalgebruik hebben, schelden of gevoelloos overkomen. Je energie loopt je lichaam uit! Juist met dat ‘soort’ mensen is het belangrijk dat je alert blijft op hoe je zelf overkomt en communiceert. Belangrijk is dat je hen op een neutrale en emotieloze manier benadert. Je bent namelijk de moeite waard, dus je mag mensen er op wijzen als ze jou niet met respect behandelen. Hieronder een model wat je kan helpen bij communiceren bij lastige mensen. Als voorbeeld heb ik even genomen als er iemand tegen je schreeuwt.

Informeer Besef je dat je tegen mij schreeuwt?
Verzoek Ik vraag je om te stoppen met schreeuwen.
Eis Ik wil dat je nu ophoudt met schreeuwen, zo niet dan ga ik weg.
Vertrekken Ik kan niet met je praten als je blijft schreeuwen. Ik ga nu weg.

Je kan op de plaats van schreeuwen uiteraard andere dingen plaatsen die ergens betrekking op hebben. Het gaat er om dat je voor jezelf opkomt op een respectvolle manier. Denk vooraf wat je wil bereiken! Zo bepaal je meer je eigen gevoel en laat je jou gevoel niet afhangen van de ander. Hou het simpel en weidt niet uit met je verhaal, want dan komen er steeds meer emoties bij kijken en reageer je niet meer zoals je zou wensen. Oefen hier vaak in om het eigen te maken want het is nog niet makkelijk!