Er zijn mensen met een bepaald gedrag waar hooggevoelige mensen moeilijk mee om kunnen gaan. Dit heeft alles te maken met een aantal veel voorkomende eigenschappen van HSP. Hooggevoelige mensen willen anderen graag helpen, ze betrekken problemen snel op zichzelf, ze nemen de energie van anderen over, durven geen grenzen te stellen, vinden het moeilijk problemen aan de orde te brengen en ga zo maar door. Herkenbaar bij jezelf?

Kortom, zogenaamde ‘lastige mensen’ zijn daarom een grote uitdaging voor je. Aan de andere kant is het wel zo dat hooggevoelige mensen overprikkeld kunnen raken. Als dat gebeurd, kunnen ze ook lastig voor andere mensen zijn en niet reageren zoals ze echt zijn. Waakzaamheid is daarom geboden bij te veel prikkels en (werk)stress!

download

Het is een kunst om te leren zien waar lastig gedrag nog in verhouding staat met de werkelijkheid of dat mensen juist doorslaan. Als je in iemands gezelschap bent die in een dip zit en over zijn probleem klaagt, mag je dit best kort aanhoren. Het kost wel energie, dus probeer zelf in je positieve energie te blijven door bijvoorbeeld goed te aarden en/of een ademhalingsoefening. Daarmee maak je het gelijk ook voor de ander mogelijk om positiever te denken en te voelen. Met notoire klagers dien je als HSP wel uit te kijken, omdat die mensen energie bij je proberen te ‘tanken’. Doordat je altijd een luisterend oor bent, weten die mensen je te vinden en halen de energie bij je weg.

Als je veel aan het klagen bent, is dit een vorm van vluchten. Je doet niets aan de onprettige situatie, je klaagt er alleen maar over en brengt zo geen verandering. Hetzelfde geldt voor mensen die alles steeds uitstellen. Dat is ook vluchtgedrag. Het lijkt soms dat vechten als stressreactie beter helpt omdat het actiever is. Alleen kiezen de zogenaamde ‘lastige mensen’ vormen van vechten die niet effectief zijn. Sterker nog, vaak werken ze tegen hen. Denk aan met mensen op de vuist gaan om je gelijk te krijgen. Je krijgt misschien eerst je gelijk, maar uiteindelijk wil niemand meer met je samenwerken. Verwijten maken naar de ander, werkt je alleen maar tegen.

Als je met ‘lastige mensen’te maken hebt als HSP, let dan vooral op je lichamelijke reacties. Je voelt meestal al snel wanneer je energie uit je lijf loopt en je in de ‘overlevingsstand’ gaat. Je lichaam is je beste vriend(in), want die geeft aan hoe het met je gaat! Zorg dat je dan blijft focussen op je lichamelijke reacties en blijf contact houden met jezelf. Kijk ook eens op mijn website naar mijn andere blogs voor oefeningen die je misschien kunnen helpen.