HSP Test

Iemand die hooggevoelig (HSP) is, is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op dan de gemiddelde mens. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever beleefd. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, is al snel te veel voor iemand die hooggevoelig is, doordat hij/zij snel overprikkeld raakt.

Ongeveer 1 op de 5 mensen is hooggevoelig/hoogsensitief (HSP). Dit wil zeggen, dat je dan waarschijnlijk meer last hebt van: interne en externe prikkels, je sneller stress ervaart, sneller een vol hoofd hebt en misschien (over)gevoelig bent voor harde geluiden, fel licht en bepaalde geuren. Daarnaast ben je veelal eerder emotioneel en heb je moeite met onrecht. Je voelt mensen snel aan en ziet/leest hun emoties.

Dit zijn allemaal hele mooie eigenschappen, als je hier goed mee om weet te gaan. Het nadeel is vaak, dat je alle prikkels van buitenaf in je opneemt. Bijvoorbeeld: Je bent een zorgzaam type en zorgt dus graag voor de ander. Dit heeft als nadeel, dat je de emoties van anderen in je opneemt en dat dit lang blijft hangen. Als dit langdurig aanhoudt, raak je mogelijk oververmoeid en kom je zelfs in een burn-out terecht.

Lees onderstaande vragen rustig door en beantwoord deze met ‘ja’ of ‘nee’ Als je de test hebt gedaan, druk op ‘resultaat bekijken’ en je krijgt de uitslag.