Hooggevoelige mensen die zwaar overprikkeld zijn kunnen dezelfde kenmerken vertonen als ADHD en Autisme. Helaas wordt daarom ook regelmatig een verkeerde diagnose gesteld binnen de hulpverlening. Maar wat zijn nu de verschillen en waar moet ik dan op letten is de vraag. HSP is geen stoornis! Een hooggevoelig persoon heeft andere veelal gevoeligere kenmerken dan de gemiddelde mens.

Het verschil met ADHD t.o.v. HSP

Enkele kenmerken van ADHD zijn:

  1. Minder aandacht voor details, kunnen achteloos fouten maken en hebben moeite om de aandacht er bij te houden;
  2. Ze lijken niet te luisteren, kunnen aanwijzingen niet goed volgen en maken opdrachten veelal niet af;
  3. Snel afgeleid en vergeetachtig zijn bij dagelijkse (herhaalde) bezigheden;
  4. Moeite hebben met organiseren en taken vermijden die inspanning vergen.

Het grote verschil hierin is dat je als hooggevoelig persoon een sterke focus en aandacht hebt, geestelijke inspanning juist leuk vind en oog hebt voor nuances en details. Je wil graag doen wat echt nodig is waarbij samenwerking heel belangrijk is. Je draagt graag nieuwe voorstellen aan en kunt over het algemeen goed organiseren. Als deze eis te veel wordt, zal er stress bij komen waardoor het functioneren op bepaalde gebieden minder zal worden. Bij overprikkeling kan je fouten gaan maken, heb je moeite met organiseren, raak je dingen kwijt, ben je snel afgeleid en vergeetachtig. Dan is het tijd dat je rust neemt waardoor je weer hersteld. Het zijn signalen die je aangeven om direct te ontstressen.

Het verschil met Autisme t.o.v. HSP

Enkele kenmerken van Autisme zijn:

  1. Een vermindert vermogen tot sociaal contact;
  2. Een vermindert vermogen tot communiceren;
  3. Een vermindert gebruik van fantasie;
  4. Een star persoon van steeds terugkerende stereotype bezigheden.

Als je HSP bent, ben je juist sociaal bewogen en betrokken, je communiceert vaardig al is dat soms te zacht en te subtiel (gevaar please-gedrag). Je hebt moeite met grenzen aangeven en assertief gedrag. Je bent meestal introvert ,maar wil wel graag een diep contact met gesprekken die er toe doen. Je fantasiewereld en inlevingsvermogen zijn groot. Je houd van afwisseling in je bezigheden, anders verveel je je snel. Saaiheid is prima om even te ontprikkelen, maar moet niet te lang duren. Bij overprikkeling krijg je meer vermijdingsdrang om tot rust te komen. Dan sluit je jezelf af van anderen om te ontspannen.

Uiteraard zijn er veel meel verschillen tussen HSP, ADHD en Autisme, maar dat is te veel om op te noemen. Ben jij HSP en vaak overprikkeld, dan weet je dat je gas terug moet nemen om te ontstressen. Zoek een plekje op waar jij je op kan laden of nog beter, pak de stressbron aan!